Φροντίζοντας ένα άτομο με Alzheimer ή άνοια: ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό και βαθιά ανθρωπιστικό!
Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε κάποιο άτομο μεγαλύτερης ηλικίας το οποίο πάσχει από Alzheimer ή άνοια. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου σε ολοένα και περισσότερα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκτιμάται ότι το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών θα εμφανίσει άνοια, αλλά επίσης και το 5% των ατόμων άνω των 65.
Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε περίπου 200.000 πάσχοντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης τόσο από πλευράς περίθαλψης, όσο και από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς. Στον αριθμό αυτό όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε να προσθέτουμε ένα σχεδόν ίσο αριθμό ατόμων οι οποίοι έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά την φροντίδα αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται κυρίως για άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος (σύζυγοι, παιδιά ή κοντινοί συγγενείς ). Γνωρίζουμε το βάρος και την ευθύνη που έχει η φροντίδα ενός ανοϊκού ατόμου, καθώς επίσης και τις πολλαπλές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στον ίδιο τον φροντιστή.
Όσοι από εσάς φροντίζετε έναν πάσχοντα από Alzheimer, ξέρετε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Ένα πρώτο πρόβλημα είναι σίγουρα το οικονομικό καθώς η περίθαλψη στοιχίζει και οι αυξημένες ανάγκες φροντίδας ενδέχεται να περιορίζουν τη συμμετοχή σας στην επαγγελματική δραστηριότητα.
Πιο σημαντικές όμως είναι οι συνέπειες στο ψυχολογικό, κοινωνικό ακόμα και σωματικό επίπεδο. Είστε, όπως έχει ειπωθεί, «οι κρυφοί ασθενείς της νόσου». Βιώνετε έντονα συναισθήματα θλίψης ή ακόμα και πένθους βλέποντας τους ανθρώπους σας να χάνουν σταδιακά τη μνήμη τους, να μην σας αναγνωρίζουν και εν τέλει να χάνετε τη σχέση που είχατε μαζί τους. Άλλες φορές νιώθετε ντροπή και θυμό για την παράλογη συμπεριφορά τους ξεχνώντας στιγμιαία ότι οι ανοϊκοί ζουν σε μια παράλληλη πραγματικότητα με τη δική μας. Σε αυτά τα συναισθήματα έρχονται να προστεθούν οι ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης καθώς ο πάσχων απαιτεί την αδιάσπαστη φροντίδα και προσοχή σας, συχνά επί 24ωρου βάσεως. Όλα αυτά έχουν κατά συνέπεια και σωματικά προβλήματα. Οι φροντιστές εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας, προβλήματα ύπνου και αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Είναι επιβεβλημένο και καθόλου εγωιστικό να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Πως θα το κάνετε αυτό; Υπάρχουν άνθρωποι να σας βοηθήσουν. Πρώτα πρώτα αναζητήστε στο διαδίκτυο το οδηγό «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια» με πρακτικές συμβουλές για εσάς. Απευθυνθείτε σε ένα από τα πολλά κέντρα της Εταιρείας Alzheimer σε όλη την Ελλάδα ή το Σωματείο Φροντιστών Ασθενών με νόσο Alzheimer και θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στο έργο σας και να διατηρήσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία. Το ξέρετε ότι μπορείτε να έχετε ακόμα και βοήθεια στο σπίτι ώστε να ελαφρύνετε το βάρος της δικιάς σας ενασχόλησης; Φροντίστε ώστε ο χώρος στον οποίο ζει ο πάσχων να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλής και να μην εμφανίζει εμπόδια που θα δυσκολέψουν τη μετακίνηση του. Αν για παράδειγμα διαθέτετε κάποια σκάλα η οποία καθιστά τη μετακίνηση του ατόμου δύσκολη και επισφαλή , μη διστάσετε να απευθυνθείτε στην εταιρία Prospelasi. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βρούμε μια λύση η οποία θα ταιριάζει στις ανάγκες σας
Η 21η Σεπτέμβριου είναι η Παγκόσμια Ημέρα νόσου Alzheimer. Η έγνοια και η φροντίδα μας θα είναι πάντα στραμμένη τόσο στους πάσχοντες όσο και στους ανθρώπους που τους φροντίζουν!
Επισκεφτείτε την Έκθεση μας
- Διεύθυνση: 20 χλμ, Θεσσαλονίκης – Περαίας, Νέα Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκη
- Τηλέφωνο: (231) 111-8881
- Email: info@prospelasi-north.gr
Ώρες Λειτουργίας
- Δευ. - Παρ. 8πμ με 4μμ
- Σαβ. Κλειστά
- Κυρ. Κλειστά